Inhoud

Belastingdienst compenseert oneigenlijke aangifteselectie

De Belastingdienst gaat mogelijk 2.500 mensen een financiële vergoeding betalen als compensatie. Bij de selectie van hun aangiften zijn namelijk waarschijnlijk onjuiste, niet-fiscale gronden gehanteerd. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Van Rij naar de Tweede Kamer stuurt.

In het onderzoek naar de rechtmatige toepassing van de Fraude Signalering Voorziening (FSV) is ook aandacht besteed aan de zogenoemde ‘Selectie aan de Poort’. Om vast te stellen hoeveel mensen om niet-fiscale gronden zijn geselecteerd, heeft de Belastingdienst 10.300 aangiften opnieuw handmatig beoordeeld. Bij ongeveer 2.500 aangiften kon de Belastingdienst geen voor fiscaal toezicht relevante criteria terugvinden. De kans bestaat dat deze mensen dus geen gelijke behandeling hebben gehad.

Het wetsvoorstel voor het uitkeren van de compensatie was opgenomen in het pakket Belastingplan 2024 en is aangenomen. De betrokken personen ontvangen in februari 2024 hierover meer informatie. Gemiddeld bedraagt de compensatie ongeveer € 6.300 per betrokken burger.

Kamerbrief
Lees de brief van de staatssecretaris op rijksoverheid.nl: Kamerbrief over stand van zaken Belastingdienst.

Bron: rijksoverheid.n

Meer weten

Bedankt voor uw interesse in onze Nieuws en Tips.
Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van administratie, belastingadvies of heeft u andere vragen? Neem dan contact met Anita via anita@dekkerenkok.nl of 0341-558937.

Leuk om kennis te maken!

Vul hier uw gegevens in, dan nemen wij contact met u op.