Inhoud

Belastingrente

De belastingdienst rekent belastingrente als zij een aanslag te laat kunnen vaststellen, bijvoorbeeld omdat er niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte is gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen.

In de afgelopen ‘corona-jaren’ is de belastingrente tijdelijk verlaagd tot 0,01%. Inmiddels wordt er, over aangifte(n) IB na 1 mei, weer 4% belastingrente berekend, over de te betalen belasting.

Na 1 juli 2024 wordt dit verhoogd naar 6% belastingrente.

Voor de vennootschapsbelasting was het tarief van de belastingrente vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021 4%. Het tarief voor de vennootschapsbelasting is inmiddels weer 8%.

Deze rente is te voorkomen, of zoveel mogelijk te beperken, door de (voorlopige) aangifte(n) tijdig in te dienen. Ook is dit te beperken door bij aanvang, of in een lopend, boekjaar een voorlopige aanslag (in termijnen) vooruit te betalen. Zo verspreidt u de belastingdruk en voorkomt/beperkt u de belastingrente.

Meer weten

Bedankt voor uw interesse in onze Nieuws en Tips.
Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van administratie, belastingadvies of heeft u andere vragen? Neem dan contact met Anita via anita@dekkerenkok.nl of 0341-558937.

Leuk om kennis te maken!

Vul hier uw gegevens in, dan nemen wij contact met u op.